en-3,2,1....

Ahhoz, hogy beleálljunk és merjünk változtatni, nagy bátorságra van szükségünk. Amikor hatalmas változás előtt állunk és tudjuk, hogy rajtunk múlik minden, gyakran érezzük magunkat bizonytalannak és gyengének. Engedjük meg magunknak, hogy kicsit megszeppenjünk, hiszen mindannyian emberi lények vagyunk, a létezés ezzel jár. Ijesztő új dolgokba vágni, így vagyunk kódolva. Mindezek mellett határozottsággal, kitartással és megfelelő tervekkel felvértezve már lehet, hogy csak egy következő kihívásnak fogjuk látni, amibe ha beleállunk, és beleadunk anyait-apait sikerülni fog.

Amikor változás előtt állsz pl. hosszú idő után le akarsz fogyni, vagy egy szakítás után újra randizni indulsz... érthető, ha úgy érzed, óriási kihívásokkal állsz szemben. Ugyanis akkor szembesülsz azzal a hiányzó réssel, ami a jelenlegi állapotod és a jövőbeli vágyott éned között van. Ez egy percig ne hozzon zavarba. Az a nagy munka, amit a hiányzó rés betöltéséért kell véghezvinned, ami a kettő éned között van, tényleg sok odaadást kíván és joggal tűnhet megugorhatatlan. Ilyenkor szoktuk lebeszélni magunkat gyorsan, mert kinek hiányzik ennyi munka, az amúgy is dolgos és zsúfolt mindennapok mellett. De még mielőtt abbahagyod az olvasást, had osszak meg veled valamit:

Meg kell értened, hogy egyszerűen azért érzed magad olyan rettenetesen bizonytalannak, gyengének és elveszettnek, mert arra fókuszálsz, mennyi mindent kell tenned azért, hogy elérd a célod. Már attól kimerülsz, hogy felméred mennyi idő és energia véghezvinni a változást. Ezért a következő stratégiát vesd be már a fogyókúra elejétől:

  • Ne nézd a teljes képet, összpontosíts a következő perce, juss túl a mai napon, haladj apró, kivitelezhető lépésekben. Ez nem fog lebénítani, sőt felszabadít, és mindig dicsérd meg magad minden apró megküzdött lépésért. Így sokkal rövidebbnek fog tűnni az út és sokkal vidámabbnak. Az előző részben írtam azt is, hogy ne arra koncentrálj, amit nem ehetsz, hanem vesd bele magad és derítsd fel a gasztro kultúrák legrejtettebb bugyrait. Még az is lehet, hogy sokkal jobbra lelsz, mint a kakaós csiga és a töltött káposzta.
  • A diétákat általában könnyű követni, pontosan megmondja, mit egyél és mit ne... a baj azzal van, amit érzünk és gondolunk közben. Nagyon résen kell lenned és minden olyan esetben, amikor tudatosul, hogy el szándékozol térni a diétádtól, állj meg egy percre és számolj vissza 3,2,1. Nagyon primitív, de valójában, kizökkent az automatikus, tudatalatti viselkedés mintából és hirtelen egy tudatos gondolkodásmódba helyez. A számolás aktiválja az agyban a prefrontális kérget. Ez az agykéreg (neocortex) homloklebenyi része, agyunk "vezérigazgatója": a megfontolt cselekvés, az agresszió-szabályozás, a figyelem-összpontosítás és a problémamegoldó gondolkodás központja. Ebből az állapotból könnyebb visszatartani magad, mint amikor autópilóta módban vagy és akkor is eszel, amikor nem is tudsz róla.... J
  • A következő lépés az, hogy végy számba minden egyes okot, amiért nekiállnál enni! A legjobb, ha leírod, mert akkor tudatosodik is: reggeli után bekapok még egy édes falatot munkába menet, este a vacsi után is, sőt megeszem a gyerekek maradékát, nassolok tévézés közben, akkor is eszem, ha unatkozom, vagy ha dühös vagyok, vagy felidegesít a főnököm, vagy aggódom és szorongok... Jegyezz le minden olyan alkalmat, amikor eltérsz, vagy valami eltéríthet a diétádtól. És hogy ez miért fontos?
  • Nézd át a listádat és tervezd meg, mit teszel evés helyett akkor ha: munkába utazol, vacsi után még a konyhában pakolászol és a gyerekek maradékot hagytak, ha tévézel, ha unatkozol, ha dühös vagy, netán felidegesít valaki, aggódsz vagy szorongsz. Tervezd meg azt a cselekvést, amit ekkor végzel majd evés helyett! Pl: felhívsz egy barátot és beszélsz vele, megiszol egy teát, olvasol, kötsz, zenét hallgatsz, kikapcsolsz és szörfölsz egy kicsit a neten, veszel egy nyugtató fürdőt, sétálsz egyet és kiszellőzteted a fejed..., ahelyett hogy csalnál a diétáddal. Mert lássuk be, ilyenkor nem vagy igazán éhes, nem azért eszel, mert életben akarod tartani magad, hanem érzelmi okokból.
  • Ezeket az érzelmi okokat kell beazonosítanod és tudatosan (3,2,1) elkezdened új cselekvésekhez társítanod, új gondolatokkal felruháznod. Így elkerülheted azokat az eseteket, amik eltéríthetnek a diétád betartásától.

De mindenekelőtt légy nagyon büszke magadra, hogy nekiálltál változtatni az életeden! Én szorítok neked!